Tratamentul afectiunilor hepato-biliare

FicatAsa cum spuneam si in alte articole, plantele medicinale si-au demonstrat proprietatile benefice asupra corpului uman cu sute de ani inainte de aparitia medicamentelor de sinteza. Pana la 1900 si chiar dupa aceea, farmaciile erau obligate sa-si prepare singure „amestecurile tamaduitoare” din plante, uneori dupa retete proprii, de baza fiind extractele hidroalcoolice (tincturile) si pulberile transformate prin presare in comprimate (pastile), dar nu numai. Pe de alta parte, un amestec de plante bine conceput si dozat corect isi face treaba la fel de bine, in comparatie cu medicamentele de sinteza, chiar daca nu asa de rapid ca acestea din urma, dar avantajul major al plantelor este lipsa efectelor secundare.

Dupa cum se stie, foarte multe persoane, din cauza toxinelor introduse in corp (alcool, ciuperci otravitoare, produsi industriali, medicamente, droguri etc), din cauze infectioase (virusuri hepatitice – A, B, C, D, E, G, virus herpetic etc), metabolice, a modului de viata, ori din alte cauze, sufera de afectiuni ale ficatului sub multe forme, ajungandu-se pana la situatii extreme, de ciroza sau cancer.

Din fericire pentru noi, in conditii normale, ficatul este capabil sa-si rgenereze tesuturile proprii. Cu toate acestea, ficatul nu poate sa-si regenereze la infinit celulele hepatice, ajungandu-se in final la insuficenta hepatica, caz in care acesta nu mai poate sa-si exercite in mod normal functiile sintetice si metabolice, situatie care poate provoca chiar moartea.

O alta afectiune des intalnita este litiaza biliara, care consta in prezenta de calculi (pietre) in vezica biliara.

Nu vom vorbi despre functiile ficatului, despre cauzele bolilor ficatului (chiar daca le-am enumerat sumar mai sus), tipuri de afectiuni, tratament medicamentos, fiindca nu acesta este este scopul articolului.

Se presupune ca cine apeleaza la forme de tratament naturist, a trecut pe la medic, stie ce are si a urmat eventual un tratament prescris de acesta.

In orice caz, inainte de a apela la aceasta alternativa este bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra !

Este lesne de inteles ca o combinatie de plante, care va putea fi folosita in afectiunile hepato-biliare, va avea o actiune hepatoprotectoare.

Din multitudinea de plante care ar putea fi folosite in aceste afectiuni trebuie sa ne oprim la cele bogate in polifenoli. Polifenolii sunt niste antioxidanti, elemente chimice, care ne pot proteja impotriva bolilor, dar pot si dezactiva substantele care favorizeaza dezvoltarea cancerului. În cadrul compuşilor polifenolici, familia flavonoidelor are un rol deosebit, prin impactul direct asupra sănătăţii ficatului.

De aceea, ne vom axa in aceasta combinatie pe anghinare, rostopasca, armurariu, galbenele, sunatoare, salvie, papadie, gentiana (radacina) si pedicuta.

Din aceasta combinatie de plante, anghinarea si rostopasca sunt cele mai bogate în compuşi fenolici (derivaţi de acid cinamic), pe cand semintele de armurariu sunt foarte bogate în lipide (esteri ai acizilor grasi). Pe de alta parte si papadia este foarte bogata in compusi de tip acid fenolic.

Teoretic, aceasta combinatie poate fi impartita in doua:

  1. Anghinare, armurariu si papadie care au preponderent un efect coleretic si colagog, cu alte cuvinte, se stimuleaza producerea secretiei biliare si totodata se favorizeaza evacuarea bilei in duoden.
  2. Rostopasca, sunatoarea, galbenelele, pedicuta, salvia, papadia si gentiana au preponderent un efect antioxidant al celulei hepatice.

In final, prin actiunea simultana a tuturor efectelor, aceasta combinatie de plante confera o protectie antioxidanta a celulei hepatice, favorizand regenerarea acesteia si asa cum am aratat mai sus, in final se obtine si o actiune de stimulare a proceselor metabolice in segmentul hepato-biliar.

Acum, in mod practic, puteti realiza si dumneavoastra acest amestec de plante !

Rezumand, reteta ar putea fi urmatoarea:

– anghinare;

– armurariu;

– papadie;

– rostopasca;

– sunatoare;

– galbenele;

– pedicuta;

– salvie;

– gentiana (radacina),

toate in proportii egale.

Trebuie sa fac si unele precizari !

In cazul in care o persoana sufera de un ulcer sever, se va scoate din aceasta combinatie rostopasca. Pe de alta parte, trebuie stiut ca rostopasca nu poate fi administrata mai mult de 4-6 saptamani si de aceea, aceasta va trebui eliminata din combinatie dupa trecerea acestui timp. Se poate reintroduce in reteta dupa o pauza de cca 2 luni, dar numai daca mai este cazul.
In perioada de sarcina si de alaptare femeile trebuie sa se abtina de la tratamentele cu tincturi obtinute cu solvent hidroalcoolic, ca in cazul de fata.

O alta combinatie, mai dura, pentru situatii in care boala a avansat extrem de mult, ca in cazul unei ciroze, poate fi aceasta:

– armurariu – 4 parti;

– rostopasca – 2 parti;

– salvie – 2 parti;

– anginare – 2 parti.

In acest caz, amestecul de tincturi se va lua cu ceai de papadie (la temperatura camerei), in loc de apa. Bineinteles ca se poate bea o cantitate mai mare de ceai de papadie. Acesta se gaseste in orice magazin specializat, fie folositi plante culese de dumneavoastra. Veti face o infuzie (este un alt articol in care am explicat aceasta modalitate de extragere a substantelor active din planta) din floare, frunza sau/si tulpina.

Si in acest caz, se va elimina rostopasca dupa 4-6 saptamani, mentinandu-se totodata si atentionarea in ceea ce priveste perioada de sarcina si de alaptare in cazul femeilor.

Ca mod de preparare aveti doua posibilitati:

  • cumparati de la un magazin de specialitate plantele, care se livreaza la cutii, cu un continut de planta maruntita si uscata de 50 g. Nu are sens sa puneti tot continutul cutiei fiindca va rezulta o cantitate mare de tinctura, cu mult peste trebuintele dumneavoastra. De aceea, cantariti cate 5 g din fiecare, rezultand in final 45 g de planta, peste care veti turna 225 ml alcool rafinat din cereale sau tuica, de 50-60 %. Le tineti la macerat 2 saptamani, timp in care le agitati zilnic si dupa aceea le strecurati si filtrati (printr-o panza) continutul. Va rezulta o cantitate indestulatoare de tinctura din aceste plante. Puteti folosi orice cantitate, numai sa aveti un raport planta/alcool de 1:5.
  • A doua varianta, cumparati cele 9 tincturi gata preparate si faceti un amestec, in proportii egale, de exemplu 10-20 ml din fiecare. Este cea mai eleganta metoda, deoarece este rapida, puteti face orice cantitate si mai ales puteti reface combinatia excluzand rostopasca.

Aceleasi metode vor putea fi folosite si in cea de a doua combinatie, formata din 4 plante.

Ca dozaj, in situatii normale, un adult de cca 70 kg, este bine sa nu depaseasca 60 de picaturi/zi diluate in cca 100 ml apa, cantitate care poate fi impartita in doua transe. Cu toate acestea, o stabilire corecta a dozajului se face in functie de masa corporala sau varsta (vezi formula lui Clark, respectiv Young, din Farmacologie).  O alta intrebare cu care se confrunta majoritatea oamenilor este aceea cand sa le ia ? Inainta sau dupa masa ? In cazul ficatului si a secretei biliare, dorim o favorizare a proceselor hepato-biliare. De aceea luam amestecul inainte de masa si apoi, va recomand, atunci cand se poate, ca dupa ce ati luat aceasta cantitate, sa stati cca 15 min culcat pe partea dreapta.

Ca regula, este bine ca dupa 4-6 saptamani de folosire a acestei combinatie sa repetati analizele sau sa faceti o ecografie (in cazul litiazei biliare) si sa vedeti in ce masura s-a ameliorat boala. Este foarte posibil sa aveti surprize foarte placute, nu spun mai mult ! Daca au intervenit ameliorari, mai mici sau mai mari, este bine sa reduceti putin si dozajul.

Totusi este de preferat sa nu aveti nevoie de aceasta combinatie de plante si printr-un regim de viata corect sa aveti si o sanatate de fier !

Chiru Ioan Alexandru,
Giurgiu, 25.06.2016

====================================================================================

Continutul articolului nu poate fi reprodus fara acordul nostru, dar atunci cand simtiti nevoia, in cazul in care gasiti o informatie care credeti ca este utila, puteti distribui link-ul acestui articol sau adresa site-lui, respectiv http://www.herbalmed.ro !

====================================================================================