Metode de identificare a plantelor medicinale

identificareChiar daca am ales sa achizitionam plantele din magazinele de specialitate, este bine totusi sa ne informam cu privire la specia cumparata si de ce nu sa incercam sa retinem pe langa denumirea sau denumirile populare acceptate si denumirea sa stiintifica, care apare in limba latina. Nu este un moft, dar aproape toate sursele de informare si chiar si cele romanesti folosesc in indexarea plantelor dupa denumirea stiintifica. Daca in literatura de specialitate autohtona se mai gasesc lucrari de specialitate in care indexarea se face dupa denumirea populara, denumirea stiintifica fiind intre paranteze, in literatura straina indexarea se face numai dupa denumirea stiintifica a speciei respective.

Ca sa ajungem sa cunoastem denumirea stiintifica trebuie mai intai sa identificam planta respectiva.

Dupa cum se stie tara noastra datorita conditiilor de relief si a amplasarii geografice, are o bogata „colectie” de plante medicinale, la momentul actual fiind identificate peste 800 de specii diferite, ceea ce situaeza Romania printre primele 5 tari europene in ceea ce priveste numarul speciilor de plante medicinale. Asa cum spuneam intr-un alt articol, substantele active si aici ma refer la cantitatea si proportia acestora in aceeasi specie de planta, difera in principal in functie de conditiile in care creste planta si aici ne gandim in principal la sol, apa si poluare si nu in ultimul rand zona geografica. Si din acest punct de vedere Romania sta excelent si dupa cum se stie plantele medicinale romanesti sunt foarte cautate in afara. Primul exemplu care in vine in minte, la acest moment, este catina alba (Hippophae rhamnoides) considerata ca fiind cea mai de buna din lume in ceea ce priveste continutul de substante active.

Cum nu toata lumea a trait in mijlocul plantelor si nici nu a luat prea mult contact cu zone in care acestea se gasesc din belsug, este foarte greu sa identifici o planta necunoscuta, atunci cand o vezi pe undeva – la cineva in curte, pe marginea drumului, in padure, in tufisuri sau alte zone.

Spre norocul nostru exista multe surse de informare la acest moment. Astazi este destul de usor sa identifici o planta. Nu vorbim despre sursele primare de informare de acum 100 de ani si aici ma refer la ierbare !

Daca intrebam „in stanga si in dreapta” despre planta cautata si nimeni nu stie nimic sau informatiile sunt prea vagi, prima modalitate este de a cauta planta respectiva este folosirea enciclopediilor de plante, indiferent care este titlul acestora si limba in care sunt tiparite. Este o cautare mai greoaie, dar de obicei ceea ce cautati veti gasi ! Aceste enciclopedii se gasesc fie tiparite, fie in format electronic.

Demne de luat in seama sunt si bazele de date botanice care se gasesc online, puse la dispozitie gratuit de obicei de Gradinile Botanice din diferitele parti ale lumii sau unele Asociatii Botanice.

Alta modalitate de identificare este de a cauta planta pe imaginile Google…

Fie o cautati dupa culoarea florii sau a numarului de petale, fie dupa forma frunzelor, de exemplu  „planta medicinala galbena” fie dupa alte criterii alese de dumneavoastra in functie de particularitatile plantei, motorul de cautare va returna, ca rezultat, o multitudine de imagini care indeplinesc in mare masura conditiile impuse de cautare. De cele mai multe ori aveti noroc si puteti identifica o imagine care seamana foarte bine cu ceea ce ati vazut dumneavoastra. Gasind imaginea care se potriveste veti gasi, dand click pe imagine si site-ul din care provine si mai mult ca sigur veti gasi cel putin denumirea populara a acesteia. Si de aici totul este rezolvat !

O alta posibilitate este de a face o poza cu telefonul acelei plante, cat mai bine izolata fata de altele de specii diferite care eventual au crescut pe langa ea, sa introduceti imaginea aceea in mototrul de cautare si acesta isi va cauta in baza de date imagini asemanatoare si le va afisa.

Cu siguranta ca in ambele metode oferite de motoarele de cautare se vor returna si multe alte imagini, care desi sunt oarecum asemanatoare, nu prea aveti ce sa faceti cu ele, dar totusi va rezolvati problema pana la urma cu putina insistenta !

siglaO alta metoda foarte convenabila in cautare si gratuita, este cea pusa la punct de un grup de entusiasti francezi – membri ai unei asociatii botanice din Paris. Aplicatia se numeste „Pl@ntNet” si este dezvoltata pentru telefoanele mobile cu sistem de operare Android si Apple. Desi se spune ca este recomandata pentru telefoane mobile, eu am instalat-o si pe o tableta Samsung (Android) si functioneaza perfect.

Fiind o aplicatie la indemana oricui, gratuita, putand fi descarcata de pe Google Play pentru dispozitive cu sistemul de operare Android si de pe App Store pentru cele cu sistemul de operare Apple si care nu solicita permisiuni care sa duca la consumarea acumulatorului telefonului, cred ca aceasta este de luat in seama si de aceea o recomand !

ExplorerMeniul aplicatiei este intuitiv si nu va solicita peste masura cunostintele de limba engleza ! In principiu, puteti cauta o imagine in baza de date a aplicatiei (si este foarte mare – la momentul scrierii articolului aflandu-se in baza de date 6.143 specii si 235.628 de imagini !!!), prin rasfoirea acesteia, prin accesarea optiunii EXPLORER. O alta modalitate este folosirea unei fotografii facuta plantei respective, folosind optiunea NEW OBSERVATION. Putem face o imagine in acel moment cu camera telefonului sau folosim o imagine din galeria de imagini a telefonului. Daca realizam o fotografie in acel moment cu camera telefonului apasam butonul SALVARE si aplicatia ne va intreba daca ceea ce am fotografiat este o frunza, floare, fruct, scoarta sau altceva (Leaf, Flower, Fruit, Bark, Other, fiecare cu cate o pictograma foarte sugestiva).

Dupa ce am ales partea de planta pe care o cautam, apasam pe SEARCH (cauta). De cele mai multe ori cautam floarea unei plante, dar de regula informatiile sunt legate si de forma frunzelor.  Cautarea dureaza 5-10 sec ( in functie de procesorul telefonului) si se vor returna mai multe imagini impreuna cu denumirea stiintifica. Fata de motoarele de cautare de pe Internet algoritmiul de cautare folosit de aplicatie este net superior si practic nu returneaza rezultate care nu au de a face cu imaginea cautata. Cu siguranta, veti gasi ceea ce aveti nevoie ! Eu am reusit sa gasesc o floricica in maximum 2 minute, dupa ce am cautat-o mult timp fara succes prin metodele clasice !

Daca gasiti imaginea respectiva apasati pe ea si acolo veti avea planta si din alte unghiuri, sau variatii de colorit ale florilor. Daca doriti mai multe informatii apasati MORE INFO si veti avea posibilitatea sa cautati imaginea aleasa dupa Specii, Gen sau Familie sau pe site-urile Wikipedia sau site-ul Tele-Botanica. Pentru aceasta din urma cautare (More Info) este necesar sa aveti o legatura la Internet. Eu mai recomand cu caldura si introducerea denumirii stiintifice a plantei pe motorul de cautare Google si vi se vor deschide orizonturi nebanuite cu privire la datele plantei si eventual proprietatile curative ale acesteia.

Sper ca m-am facut inteles si am impresia ca multa lume isi va instala aceasta aplicatie gratuita in telefon si va face cel putin o verificare de proba ! De asemenea, asa va puteti da seama si de ce denumirea stiintifica a plantelor este importanta, fiind cea mai in masura sa faca diferenta intre specii foarte apropiate. Aceasta este unica, nu ca in cazul denumirilor populare care difera, in tara noastra, in functie de zona geografica.

Pe langa un plus de informatie castigat veti ajunge astfel sa faceti deoasebirea intre diferite specii de plante, putandu-va feri si de eventualele neplaceri create din ingerarea substantelor active toxice pentru organismul uman.

Chiru Ioan Alexandru,
Giurgiu, 02.06.2016

====================================================================================

Continutul articolului nu poate fi reprodus fara acordul nostru, dar atunci cand simtiti nevoia, in cazul in care gasiti o informatie care credeti ca este utila, puteti distribui link-ul acestui articol sau adresa site-lui, respectiv http://www.herbalmed.ro !

====================================================================================